The architects at TYIN Tegnestue – a non-profit group of student architects – designed these unusual wood prefab houses, Soe Ker Tie Hias, which translates to “Butterfly Houses,” in Noh Bo, Tak, Thailand. These eco-friendly prefab homes are named for their innovative flip-up roof design that enables effective natural ventilation while collecting rainwater for re-use. These compact wood houses are clad in locally harvested bamboo, and the material is woven using a traditional method on the front and rear facades that appears commonly in other homes and crafts done in the area. The homes are prefabricated and assembled on site, adding to their sustainable appeal. The houses are raised off the ground, set on four foundations cast in old tires, eliminating the problem of excessive moisture and resulting rot. TYIN Tegnestue

via Arch Daily

posted on 14.03.24

enochliew:

Ark of Bamboo by Kazushi Takahashi

Derived from testing the behavior of the 6m long bamboo poles, with construction carried out by student volunteers.

(Source: japlusu.com)

posted on 13.10.16

valscrapbook:

Bamboo Garden - FORTUNE GARDEN KYOTO by Active-U on Flickr.

posted on 13.07.01

(via Timeline Photos)

posted on 13.03.10

(Source: gdefon.com)

posted on 12.11.18

mandrag:

thekhoollCrosswaters Ecolodge  Simón Vélez, architect and pioneer in the contemporary use of bamboo as an essential building component.  He invented a new method to build foundations and roofs, which transformed one of the world’s oldest building materials, namely bamboo, into a modern resource.

posted on 12.09.28

hiromitsu:

DSCN0909 by maos on Flickr.

hiromitsu:

DSCN0909 by maos on Flickr.

posted on 12.07.25

bjornsrandoms:

Vo Trong Nghia designed a bamboo structure near near Hanoi, Vietnam, that is to be used for events, ceremonies, weddings, etc…

bjornsrandoms:

Vo Trong Nghia designed a bamboo structure near near Hanoi, Vietnam, that is to be used for events, ceremonies, weddings, etc…

bw_270312_04

bw_270312_01

bw_270312_05

bw_270312_03

bw_270312_10

bw_270312_15

bw_270312_17

posted on 12.04.06

posted on 12.04.06

einheit-eulenspiegel:

Liyuan Library by Li Xiadong Atelier

einheit-eulenspiegel:

Liyuan Library by Li Xiadong Atelier

posted on 12.04.01

tipu sultan merkez’ by ziegert roswag seiler architekten ingenieure, jar  maulwi, pakistanall images © holcim foundationhttp://www.designboom.com/weblog/cat/9/view/17910/ziegert-roswag-seiler-architekten-ingenieure-earthen-school-in-pakistan.html 'tipu sultan merkez' earthen school in jar maulwi, pakistan by berlin-based architectural and engineering practice ziegert roswag seiler architekten ingenieure has received this year’s holcim award for sustainable construction within the asia-pacific region. the first level of of the two-story building is constructed with cob walls comprised of locally sourced clay, sand, straw, water and earth. resting upon brick foundations, the interior spaces are protected from moisture penetrating from the ground or rainwater. the upper floor is a bamboo framework filled with an earthen mixture. the combined result of the structure absorbs humidity and the mass of the thick 60 centimeter bearing walls reduces the temperature of interior spaces by 8 degrees celsius during the 40 degree summer heat. local residents were able to build their new community facility by implementing appropriate construction technologies and skills which were already present within the village.

tipu sultan merkez’ by ziegert roswag seiler architekten ingenieure, jar  maulwi, pakistan
all images © holcim foundation
http://www.designboom.com/weblog/cat/9/view/17910/ziegert-roswag-seiler-architekten-ingenieure-earthen-school-in-pakistan.html 
'tipu sultan merkez' earthen school in jar maulwi, pakistan by berlin-based architectural and engineering practice ziegert roswag seiler architekten ingenieure has received this year’s holcim award for sustainable construction within the asia-pacific region. the first level of of the two-story building is constructed with cob walls comprised of locally sourced clay, sand, straw, water and earth. resting upon brick foundations, the interior spaces are protected from moisture penetrating from the ground or rainwater. the upper floor is a bamboo framework filled with an earthen mixture. 

the combined result of the structure absorbs humidity and the mass of the thick 60 centimeter bearing walls reduces the temperature of interior spaces by 8 degrees celsius during the 40 degree summer heat. local residents were able to build their new community facility by implementing appropriate construction technologies and skills which were already present within the village.

posted on 12.01.15

osirisproject:

This Tower like house is held together by an exoskeleton of bamboo, canvas, and metallic joints.

osirisproject:

This Tower like house is held together by an exoskeleton of bamboo, canvas, and metallic joints.

posted on 11.05.24

posted on 11.05.12

Powered by Disqus //= 0) { query += 'url' + i + '=' + encodeURIComponent(links[i].href) + '&'; } } document.write('

Page 1 of 3